illusioner

Illusioner

Artikel af Civilingeniør John Genart

Maurits Cornelis Escher's Umulige Strukturer

Maurits Cornelis Escher (1898-1972) var en billedkunstner fra Holland og er en af verdens mest berømte grafiske kunstnere. Hans kunstværker glæder millioner af mennesker over hele verden. Han er mest kendt for sine såkaldte umulige strukturer, såsom de opad- og nedadgående trapper, relativitets- og transformation-billeder som fx. Metamorphosis I, Metamorphosis II and Metamorphosis III, Sky & Water I og Reptiles:

Roger Shepard's Tone

Roger Newland Shepard (født 1929 i Californien) er en kognitiv forsker og forfatter til den universelle lov om generalisering (1987). Han betragtes af mange som faderen til forskningen om rumlige relationer.

Shepard fik sin Ph.D. i psykologi ved Yale University i 1955 og afsluttede endnu en ph.d.-uddannelse på Harvard University. I 1995 modtog Shepard the National Medal of Science for hans bidrag inden for kognitiv videnskab. I 2006 vandt han the Rumelhart Prize.

Shepard har bl.a. tegnet grafiske værker, som minder meget om Escher's Umulige Strukturer (mange af disse er dog - efter min mening - efterligninger af Escher's fantastiske værker):

Men, en af de ting, som Shepard er blevet mest kendt for, er Shepard's Tone:

Never Ending Rocket Launch

Lyden er baseret på Roger Shepard's tone, som i det uendelige bare stiger og stiger, men aldrig flytter sig ud af stedet. Lyt og se bare her:

Med kærlig hilsen,

John Genart