doxa

Konspirationsteorier

Artikel af Civilingeniør John Genart

Vi har snakket lidt sammen på arbejde om disse hersens konspirationstanker. Tanken om, at der eksisterer grupper af mennesker, som er organiserede og handler i hemmelighed bag ryggen af deres leder, som de egentlig burde være loyale overfor, har altid eksisteret i hele menneskehedens historie. Hver gang, at disse mistanker opstår hos lederen, så fører det til paranoia hos lederen. I langt de fleste tilfælde, så er disse mistanker heldigvis ubegrundede, men i enkelte tilfælde, så er mistanken berettiget.

I nyere tid, så er mistanken og paranoiaen vokset - specielt i USA. Med Richard Nixons Watergate-skandale, med 9-11 flyangrebet på World Trade Center i New York og på Pentagon den 11-09-2001, så er paranoiaen vokset skyhøjt i USA. Det har fået legale statslige organisationer i USA til på egen hånd at handle uden for offentlig kontrol og i ren paranoia at mistænke gud og hvermand for illoyalitet. Vi taler her specielt om CIA og NSA, men der er også andre organisationer både i USA og udenfor - fx i Danmark - PET og FET.

Dette har ført til, at USA via disse egenrådige organisationer og med hjælp fra bl.a. Microsoft og Google foretager telefonaflytninger og aflytninger af alt korrespondance på Internettet over det meste af verden. Disse handlinger er i modstrid med gængse regler om privatlivets fred. Et af de mest ramte lande for denne overvågning er Danmark. Årsagen er, at Danmark er en udmærket prøveballon for udøvelse af teknikken. Danskerne er naive på området, men er samtidig et af de folkefærd, som i højeste grad har taget den nye teknologi til sig - helt ukritisk - og det giver god grobund for afprøvning af den digitale overvågning.

Konspirationstanken opstod som sådan med Nixons Watergate-skandale i 1972. Efter dette tidspunkt er der specielt i USA lavet mange film omkring emnet konspirationstanker. Her kan man nævne filmene "The Parallex View" (1974), "The Conversation" (1974), "Marathon Man" (1975), "Three Days of The Condor" (1975), "All the President's Men" (1976), "Capricon One" (1978), "Winter Kills" (1979), "Conspiracy Theory" (1997), "Enemy of the State" (1998), "Arlington Road" (1999), "Bourne" (2002-2007), "Michael Clayton" (2007), og "State of Play" (2009).

Richard Nixon forsøgte at fortrænge Watergate-skandalen længe, og et af de værste angreb på ham kom via filmen "Three Days of The Condor" (1975). Det fik Richard Nixon til at skrive skuespilleren Robert Redford op i sin "fjendebog".

Efter min mening, så er den bedste film - inden for genren - filmen "Enemy of the State" (1998), hvor Gene Hackman har hovedrollen. Det er en utrolig raffineret film.

Nu har jeg dog et lidt specielt forhold til Robert Redford af den simple årsag, at han i filmen "Three Days of The Condor" (1975), bar et ægte DOXA-dykkerur - dog indsat i en speciel læderrem. Jeg var dengang som nu specielt interesseret i de specielle schweiziske specialure DOXA, og i 1980'erne blev jeg eneimportør i Danmark af disse specielle dykkerure kaldet DOXA fra Schweiz. Du kan læse mere om dette på www.genart.eu.