panerai

Panerai Dykkerur Model 1936

Verdens Første Dykkerur - Et Ultimativt, Tidløst og Elegant Design

Artikel af Civilingeniør John Genart

20-01-2015

Efterspørgslen efter de originale dykkerure fra Panerai er vokset støt gennem årene. Det er blevet fashionabelt at bære det oprindelige design af flere årsager. For det første, så er det verdens første dykkerur. For det andet, så er der ingen andre ure, der har dette design både, hvad angår urkassen og urskiven. For det tredje, så er det af en ypperlig kvalitet. For det fjerde, så markedsføres det ikke i butikker, og det er svært af få fingre i. For det femte, så er det et yderst kostbart ur.

Panerai California Dial

Inden for urfremstilling, eller horology, så refererer udtrykket "californisk dial" til en urskive, der består af en øvre halv urskive med romerske cifre (timemarkeringerne ved 10, 11, 1 og 2) og en nedre halv urskive med arabertal (timemarkeringerne ved 4, 5, 7 og 8). Timeangivelserne ved 3, 6 og 9 er erstattet af en bindestreg i stedet for et ciffer, og timeangivelsen ved 12 er erstattet af en trekant.

Indførelsen af den californiske urskive dateres tilbage til midten af 1930'erne, hvor den ses i dykkerure fra Rolex og Panerai (Kampfschwimmeruhren). Urene fra Panerai blev anvendt af aksemagterne under Den Anden Verdenskrig.

En række af disse originale dykkerure blev renoveret i 1970'erne af en virksomhed baseret i Californien hvilket resulterede i, at disse ure - med den specielle urskive - efterfølgende blev kendt verden over som urene med den californiske urskive selvom, at urskiven oprindeligt blev designet af italienerne (Panerai) og fremstillet af schweizerne (Rolex).

Rolex har aldrig fremstillet urværker og urskiver for andre urfabrikanter dog med en enkelt undtagelse, og det var netop for det italienske firma Panerai i Firenze i perioden fra 1935 til 1945. Panerai lavede urkassen og Rolex fremstillede urværket og skiven. Disse oprindelige Panerai-ure blev aldrig stillet til rådighed for offentligheden, fordi Panerai på dette tidspunkt udelukkende fremstillede dem for den kongelige italienske flåde til brug i krigen. Urene er usædvanlige i den forstand, at de ikke havde nogen firmabetegnelse på skiven eller på urkassen. Det var nemlig vigtigt at skjule producentens navn for, at fjenden ikke skulle kunne identificere og dermed sabotere fabrikken.

Ikke alene var dette ur fra Panerai det første dykkerur i verden, og som Rolex var med til at fremstille. Det var også grundlaget for det, som senere skulle gå hen og blive det mest ikoniske dykkerur nogensinde i historien - nemlig Rolex Submariner.

Urskiven, som var designet af Panerai men fremstillet af Rolex, blev patenteret af Rolex i 1941 og blev brugt i Rolex dykkerure frem til 1948. Herefter forsvandt den specielle skive fra Rolex dykkerure. Rolex havde kunnet patentere skiven fordi, at Panerai ikke havde gjort det, men Rolex kunne ikke patentere urkassen, for den var patenteret af Panerai. Rolex fremstillede derfor deres egen og nu velkendte urkasse.

Panerai fortsatte med at levere det oprindelige dykkerur til Tyskland helt frem til afslutningen af Den Anden Verdenskrig i 1945. Herefter ophørte fabrikationen af det oprindelige dykkerur. Efter krigen genoptog Panerai fabrikationen af dykkerure både til marinen og til det civile marked dog med nye urkasser og nye urskiver. Den oprindelige - nu såkaldte California Dial - forsvandt fra de italienske dykkerure fra Panerai efter krigen.

De allierede havde vundet krigen, og med den voksende velstand i vesten, heltedyrkelsen med James Bond i spidsen, så blomstrede Rolex dykkerure og med Jacques Cousteau, så også det schweiziske DOXA dykkerur. Men, eliten søgte originaliteten, den historiske baggrund og det oprindelige og fortrængte design. Mange erkendte efterhånden, at det italienske design faktisk var smukkere end det mere bombastiske schweiziske design.

I 1970'erne, da efterspørgslen bl.a. på det originale Panerai dykkerur boomede, så tilbød Kirk Rich i Los Angeles at renovere de gamle urskiver i de italienske dykkerure fra krigen. Kirk Rich fremstillede også nye urskiver med det oprindelige italienske motiv for erstatning af de beskadigede og ældede urskiver. Disse nyfremstillede urskiver blev populære og efterspurgt af mange urmagere og forhandlere i resten af USA og resten af verden, og man begyndte derfor at kalde dem for "California dial".

Kirk Rich er det førende navn i verden inden for restaurering af urskiver, og virksomheden har opereret siden 1926. Her restaureres beskadigede og ældede urskiver fra alle de fineste ure i verden - Rolex, Panerai, Cartier, Movado, Omega m.f.

Efterspørgslen fik mange kopifabrikanter verden over til at fremstille kopier af de oprindelige dykkerure. Det originale ur fra krigen er nemlig ikke beskyttet mod kopiering fordi, at det var en militær hemmelighed hos aksemagterne under krigen, og urene var således anonyme uden angivelse af fabrikanten. Kopierne finds i varierende kvalitet. Herunder er dog et eksempel på en god efterligning:

Panerai Radiomir 1936 - Anno 2006

I år 2006 besluttede Panerai at genoptage produktionen af det oprindelige dykkerur fra 1936, da efterspørgslen efter de originale ure i den rette kvalitet er blevet så stor samtidigt med, at mængden af de originale ure på markedet svinder ind. Betegnelsen på det nye ur er Panerai Radiomir 1936 - 47mm.

Magasinet The Watch Quote™ (December 11th, 2006) skrev følgende om det nye ur fra Panerai (frit oversat):

#

En absolut legende for entusiaster af Panerai er tilbage igen. Efter 70 år er den model, som blev skabt i 1936 for den første militære dykkergruppe, blevet en af de mest fascinerende og historisk indflydelsesrige modeller i den nuværende Panerai samling.

Det oprindelige dykkerur var også det første armbåndsur, som Panerai fremstillede, og som gjorde Panerai til urproducent. Trofast er de æstetiske linjer genskabt fra prototypen, som blev udviklet på anmodning fra Den Kongelige Italienske Flåde i september 1935 til brug for flådens kampdykkere.

Det var et vendepunkt for Panerai, der ikke tidligere havde været urmager men havde mange års erfaring i fremstilling af en lang række imponerende tekniske instrumenter, der alle var omfattet af bestemmelserne for militært udstyr. Der var bl.a. tale om mekaniske regnemaskiner til styring af torpedoer, selvlysende udstyr for natskytter, undervandskompasser og mekaniske dybdemålere.

Det var instrumenter, som skulle være af allerhøjeste kvalitet, da de skulle give maksimal pålidelighed og præcision under missioner. De samme konstruktionsmæssige principper blev anvendt på urene. Prototypen fra marts 1936 blev efterfulgt af ti yderligere eksemplarer, der blev afprøvet under forskellige øvelser i Middelhavet for at teste tryktætheden og læsbarheden af urskiven under alle driftsforhold. Den mest fremtrædende nyskabelse i denne 1936-model, som glimrende bestod alle de prøver, som den blev udsat for, var brugen af Radiomir. Radiomir var en særlig selvlysende maling bestående af zink sulfid, radium bromid (kilden til navnet Radiomir) og mesothorium.

Det særlige ved designet var den pude-formede urkasse, som var i overensstemmelse med stilmoden i 1930'erne, urkassens store størrelse (diameteren er på hele 47 mm) samt, at den sorte urskive viste en interessant kombination af timemarkeringer med arabiske og romerske talangivelser.

Disse usædvanlige æstetiske detaljer gengives i Radiomir 1936. Det er et ur skabt i en begrænset serie i ståludgave (1936 enheder) og platin (99 enheder). Urglasset er lavet af plexiglas, som er meget lig den Perspex-plast, som oprindelig blev brugt af Panerai. Glasset har fremragende transparens kombineret med stor modstandsdygtighed over for atmosfæriske stoffer og syrer.

Urskiven bevarer mysteriet, lige som sin berømte forgænger, om hvem, at fabrikanten er. Den bærer ingen inskription og er anonym, som det var skik med produkter, der blev fremstillet for de særlige tjenester under krigen. Dermed undgik man risikoen for, at fabrikanten kunne identificeres og dermed blive sårbar over for fjentlig sabotage og spionage, hvis uret skulle falde i fjendens hænder under krigstidsmissioner.

Urlænken (stroppen) er lavet af ægte håndsyet læder, hvor den indre del er fremstillet i et allergi-venligt materiale. Stroppen er, som på originalen, fastgjort i en stålbøjle, som med små bolte er skruet fast til urkassen (Officine Panerai patent).

#

Romertallene

Mange har spekuleret hvorfor, at urskiven, som i dag kendetegnes som California Dial, ser ud, som den gør. Hvorfor indgår der romertal i timeangivelserne?

Det er meget sandsynligt, at Mussolini havde en finger med i spillet. Udenrigspolitisk var han imperialist og drømte om at skabe et nyt italiensk imperium omkring Middelhavet meget lig Romerrigets.

Mange lande rundt om Middelhavet var - før Den Anden Verdenskrig - kolonier i Det Britiske Imperium, og Storbritannien havde stationeret krigsskibe i de vigtigste havnebyer i Middelhavet - herunder bl.a. Alexandria, Gibraltar og Malta. Det var således den britiske flåde, som dominerede Middelhavet og som umiddelbart gjorde det umuligt for Mussolini at realisere sine drømme om et nyt romersk imperium.

Benito Amilcare Andrea Mussolini også kaldet Il Duce (29. juli 1883 – 28. april 1945) var italiensk diktator (1922-43) og leder af det fascistiske parti i Italien.

Han indgik forlig med Vatikanstaten og bragte en gammel konflikt til ophør. Han erobrede Abessinien 1935-36 og støttede Franco i Den Spanske Borgerkrig. I 1936 tilsluttede han sig Berlin-Rom-Aksen og indgik et nært samarbejde med Hitler.

Den italienske flåde var dog - selv med tysklands hjælp - ikke stærk nok til at tage kampen op på åbent hav med den britiske flåde i Middelhavet. Men, hvis de britiske krigsskibe kunne sænkes, mens de lå i havn, så kunne det måske lade sig gøre at udmanøvrere briternes herredømme i Middelhavet.

Til formålet udviklede italienerne i 1930'erne et helt nyt og ukendt våben. Det var oprettelsen af en hemmelig specialstyrke, La Decima MAS, hvor kampdykkere (kommandosoldater) siddende på ombyggede styrbare torpedoer i al ubemærkethed og i ly af mørket kunne trænge ind i havnene og sænke de brittiske krigsskibe. Det var en genial ide og lykkedes så langt i 1941, at aksemagterne fik overtaget i Middelhavet og efterfølgende kunne okkupere Nordafrika.

Mussolini gik i detaljer med det udstyr, som soldaterne blev udrustet med, og satte selv sit præg på designet. Da dykkeruret skulle designes for de italienske kampdykkere i 1935, så krævede han, at urskiven både skulle have cifre fra 10-talssystemet og fra det romerske talsystem. Det er årsagen til, at den nok så famøse urskive blev skabt.

Den tyske militære efterretningstjeneste Abwehr blev inspireret af italienernes specialstyrke og udviklede i samarbejde med den østrigske forsker Hans Hass og Drägerwerke i Lübeck et mere smidigt dykkerudstyr, som gjorde dykkerne vægtløse i vand, mere mobile (svømmefødder) og dermed uafhængige af, at blive transporteret siddende på en torpedo.

Frømanden (kampfschwimmer) var dermed skabt. Det nye tyske frømandskorps (Meereskämpfer Einheit) blev indsat i forsvaret af Hitlers Festung Europa i 1944. Også de tyske frømænd blev udstyret med de italienske Panerai dykkerure.

På billedet ses tysk personnel fra Meereskämpfer Einheit (det tyske frømandskorps). Det var kutyme, at frømændene indgraverede deres tilhørsforhold på bagsiden af dykkeruret.

California Dial går til filmen

Der er inden for filmbranchen set eksempler på, at urskiven California Dial er blevet anvendt i specielle guldure af ukendt fabrikat for hovedskuespillerne med henblik på at understrege og fremhæve rollekarakterens rigdom og prestige. At bære et flot kvalitetsur af ukendt fabrikat og med en speciel urskive, som er enkel men alligevel så anderledes end alle andre urskiver og som ikke ses i butikker, afstedkommer prestige.

Bernie

I filmen Bernie bærer hovedskuespilleren Jack Black et guldur af ukendt fabrikat, og uret er udstyret med en urskive af typen California Dial.

Bernie er en komediefilm fra 2011 instrueret af Richard Linklater. Filmen er baseret på en krønike om mordet på den 81-årige millionær Marjorie Nugent i 1996 begået af hans 38-årige kompanion Bernhardt "Bernie" Tiede i byen Carthage i Texas. Bernie viste sig så højt respekteret i Carthage, at han på trods af at have tilstået mordet til politiet kunne tvinge distriktsadvokaten til at ændre anklagemyndighedens procedure for at sikre sig en "retfærdig" rettergang.

Crazy Stupid Love

I filmen Crazy Stupid Love bærer hovedskuespilleren Ryan Gosling et guldur af ukendt fabrikat, og uret er udstyret med en urskive af typen California Dial.

Crazy Stupid Love er en amerikansk romantisk komedie-drama film instrueret af Glenn Ficarra og John Requa. Filmen blev udgivet i USA og Canada af Warner Bros. Pictures den 29. juli, 2011. Filmen modtog positive anmeldelser og blev en kommerciel succes. Ryan Gosling modtog en Golden Globe nominering for sin rolleindsats i filmen.

Med venlig hilsen,

John Genart