reagan

Ronald Reagan

Facebook, 27. juni 2013, af Civilingeniør John Genart

Ronald Wilson Reagan (6. februar 1911–5. juni 2004) var skuespiller, republikaner, statsmand, tidligere guvernør i Californien og USA's 40. præsident igennem to valgperioder fra 1981 til 1989.

Han er og bliver min foretrukne amerikanske præsident.

I Februar 1985 vedtages Reagan-doktrinen, som omfatter militærhjælp til diktaturer, som kæmper mod den kommunistiske udvidelse.

Ved et topmøde den 11. oktober 1986 i Reykjavik på Island aftaler Reagan og Gorbatjov at USA og USSR skal arbejde sammen om at stoppe udbredelsen af atomvåben.

I 1988 indgår Reagan og Gorbatjov "The Intermediate Nuclear Forces Treaty" (INF-traktaten) på et topmøde, som blev holdt i Washington, hvorefter både USA og USSR fjernede alle mellemdistance raketter i Europa. Atomvåbnene blev fjernet overalt - herunder også i byen Meyn i Vesttyskland, og depotet i Meyn står nu tomt hen i landskabet, som et minde om atomtruslen.

Da Reagan i 1989 afsluttede sin karriere, så verdensbilledet meget anderledes ud, end da han var trådt til. USA og Sovjetunionens forhold var blevet stærkt forbedret. I 1989 besluttede Sovjetunionen sig for at trække sig ud af Afghanistan, i Berlin fik indbyggerne lov til at krydse Berlinmuren, og landene Polen, Tjekkoslovakiet, Ungarn, Bulgarien og Rumænien forlod Warszawa-pagten.

Nogle tidligere KGB-generaler har givet udtryk for, at det var Reagans politik og især SDI ("Stjernekrigsprojektet"), der fik Sovjetunionen til at krakelere i et forsøg på at følge med den omfattende militære og økonomiske udvikling i USA. Også den tidligere sovjetiske udenrigsminister Alexander Bessmertnykh har sagt, at missilskjoldet var en af de faktorer, der fik politikerne i Moskva til at opgive at nå Amerikas militære niveau.

"Land of Confusion" is a rock song written by the band Genesis for their 1986 album Invisible Touch.