midi

Musical Instrument Digital Interface

Artikel af Civilingeniør John Genart

18. maj 2013

Herunder ses et billede af et traditionelt analogt nodeark, som vi kender det:

MIDI (Musical Instrument Digital Interface) er en industristandard som præcist definerer noder i et digitalt musikformat.

En midi-fil er således at sammenligne med en simpel tekstfil, som indeholder musiknoder, som kan fortolkes fx. af lydkortet i en computer.

Dvs. lydinstrumenterne ligger digitalt gengivet på chips i lydkortet og venter på at blive aktiveret af instruktionerne i midi-filen.

Billige lydkort har typisk kun få instrumenter liggende digitalt, hvor de dyreste lydkort kan gengive lydene fra et helt symfoniorkester. Lydkvaliteten afhænger derfor af computerens lydkort. Der kan være meget stor forskel på lydkortets kvalitet. En af de bedste kvaliteter kommer traditionelt fra producenten Creative Labs Inc.

Midi-teknikken er således helt forskellig fra fx. streaming, hvor man fra nettet henter og afspiller musikstykket løbende. Det kræver båndbredde. Hvis man downloader en CD fra nettet for derefter at afspille den, så kræver også dette overføring af mange bits via Internettet.

Midi-teknikken blev opfundet dengang, at man kun havde en hastighed på 1.400 bps eller mindre i telefonmodems, som var forbundet til Internettet. Det var alt for langsom en hastighed, så man kunne ikke streame, og hvis man ville downloade en CD, så kunne det tage dagevis, hvis det overhovedet lykkedes pga. hyppige forbindelsesfejl.

Derfor var midi-teknikken fantastisk. Man skulle kun overføre det digitale nodeark i en lille midi-fil via netværket, og det gik stærkt, da den lille midi-fil ingenting fylder.

Problemet med midi-teknikken er dog, at kun musik baseret på noder og musikinstrumenter kan gengives. Menneskestemmer kan fx. ikke gengives. Derfor egner midi-teknikken sig bedst til overføring af bl.a. klassiskt instrumentalmusik.

Midi-teknikken er dog slet ikke død. De fleste elektroniske lydværktøjer understøtter i dag MIDI, og det udgør et centralt bindeled i komponeringsprocessen for de fleste moderne musikere.

Jeg vil give tre eksempler, så du kan teste dit lydkorts egenskaber på området:

Hvis, at musikken lyder som om, at du selv var til en koncert i virkeligheden, så er dit lydkort i orden. Hvis, at musikken lyder kunstig, metallisk og uden klang, så har du et billigt lydkort.

Jeg har konverteret midi-filen BACH2PR9.MID til tekst, så du kan se instruktionssættet (det digitale nodeark i midi-filen). Bemærk underskriften i slutningen af filen. Der står: Creative Labs Inc. Bach Preludes bk2 no9. Recorded by Dr. Chew.

Du ser den konverterede fil her:

Billedet i starten af artiklen viser et ægte gammeldags analogt nodeark. Som du kan se, så ligner det slet ikke det digitale nodeark MIDI. Det analoge nodeark skal aflæses af mennesker, og det digitale nodeark skal aflæses af computere.

Ps.: De fleste bruger i dag smartphone. Så, det virker anderledes. Men, selv på en smartphone, så virker afspilningen, da chipsene på lydkortet er blevet erstattet af software. Hvis du ikke kan afspille midi-filer på din smartphone, så skal du blot downloade en app med en afspiller, der klarer midi-filer. Også her afhænger kvaliteten af den afspillede musik af kvaliteten på den downloadede app. Fx. kan jeg på en Android anbefale app Musikafspiller Version 5.0.5. Jeg er faktisk overrasket over kvaliteten - alt taget i betragtning.

Med kærlig hilsen,

John Genart